Prøv Liv Laga vegetarburgere på grillen

Grillekspert gir deg gode og nyttige tips til hvordan du lykkes med grillingen i sommer.

Grillsesongen er i gang, så finn frem grillen og la ovnen og stekeplatene få litt fri. Liv Laga vegetarburgere egner seg ypperlig som grillmat, og kun fantasien setter grenser for hvordan du kan servere burgerne i sommer.

Vi i HOFF har spurt grillekspert Jan Ivar Nykvist om et par gode grilltips før vi fyrer opp grillen. Han er kokk, matstylist, forfatter og matbloggeren bak den inspirerende bloggen nykvist.no. I tillegg er han er fire ganger Norgesmester i grilling, og i 2014 kom han på andreplass i Norges Grillmester på TV2. Han er også forfatteren bak kokeboka Glød. Nykvist er med andre ord mannen å spørre når man trenger tips og gode oppskrifter for grillsesongen. Han mener sommerhalvåret virkelig er tiden for å flytte kjøkkenet ut, og han er ikke i tvil om hva han synes er det beste med å grille.

Grillekspert Jan Ivar Nykvist tester Liv Laga vegetarburgere
Jan Ivar Nykvist er lidenskapelig opptatt av grilling og deler gjerne sine grilltips med andre. FOTO: Stian Broch

– Det aller beste med å grille er det sosiale og den gode smaken. Matlaging over åpen flamme er opprinnelsen til all matlaging, og det er noe fantastisk ved å stå ute og nyte mat rett fra grillen. I tillegg er det ekstremt mange muligheter. Jeg mener at (nesten) alt blir bedre etter en runde på grillen, sier han.

– Er den kjøttfrie burgeren Liv Laga vegetarburger en god erstatter til vanlig hamburger, synes du?

– Ja, absolutt! På mine grillfester i sommer vil jeg ha både «vanlige» burgere og Liv Laga vegetarburgere, så kan gjestene selv velge om de vil ha den kjøttfrie varianten. Jeg tror mange kommer til å gå for Liv Laga, og bli overrasket over hvor god den faktisk er.

Grilleksperten roser smaken

Nykvist har testet begge variantene av Liv Laga, og de falt godt i smak.

– Ja, jeg testet begge variantene, og laget en oppskrift med hver. Jeg likte at de etter en runde på grillen var gylne og sprø utenpå, samtidig som de var smaksrike, myke og gode inni.

De to grilloppskriftene Nykvist har laget finner du her:
Liv Laga vegetarburger med chilimajones, syltet løk og spinat

Pastasalat med Liv Laga vegetarburger, grillede grønnsaker og syrlig dressing

– Vil du si at dette er en rask og god løsning, både for vegetarianere og de som ønsker en eller flere kjøttfrie middager?

– Jeg vil si at dette bør bli sommerens hit på grillen – for alle! De av oss som spiser mye kjøtt har også godt av mer grønnsaker, og da er dette et fantastisk kjøttfritt alternativ! Og dette er fastfood på sitt beste! Aller raskest er det hvis du tar ut vegetarburgerne av fryseren og legger dem i kjøleskapet kvelden før. Da kan du pensle dem med olje og grille dem i noen få minutter når gjestene sitter tilbords. Og regner det og blåser ute? Da kan du selvfølgelig steke dem inne i stekepanna, sier han.

Direkte og indirekte varme på grillen

Før du går i gang med grillingen er det smart å vite hva som er forskjellen på grillmetodene direkte varme og indirekte varme.

– Når du skal grille, er det viktig at du kun fyrer opp halve grillen. Dette gjelder både når du bruker gass- og kullgrill. Det området som er rett over varmekilden kalles direkte varme, og det området som er kaldere kalles indirekte varme. Direkte varme brukes stort sett til små kjøttstykker, pølser, grønnsaker, skalldyr og andre råvarer som skal grilles på høy varme i kort tid. Direkte varme brukes også når ting skal brunes før det grilles ferdig på indirekte varme.

– Hvilken metode fungerer best for et produkt som Liv Laga vegetarburgere?

– Liv Laga vegetarburgere bør pensles med olje og brunes på direkte varme før de griller videre til de er gjennomvarme på indirekte varme. Dette gjelder enten du bruker gass- eller kulllgrill. Kullgrill vil gi enda litt mer grillsmak til produktet, men både gass og kull kan fint brukes. Fremgangsmåten vil være den samme.

Slik griller du Liv Laga vegetarburgere

Liv Laga vegetarburgere på grillen
FOTO: Mats Dreyer

Vi spurte Nykvist hvordan han griller Liv Laga vegetarburgere for å få et perfekt resultat.

– Liv Laga vegetarburger kan grilles fra både frossen og tint tilstand. Min erfaring er at du får aller best resultat ved å tine vegetarburgerne i kjøleskapet før de grilles. Da blir burgerne gylne og fine utvendig og saftige og smakfulle inni. Jeg pensler Liv Lage vegetarburgere med smaksnøytral rapsolje før jeg griller dem. Da blir får de enda finere farge, samtidig som du slipper å være bekymret for at vegetarburgerne skal sette seg fast på grillen.

– Har du et tips til tilbehør som vil løfte serveringen av Liv Laga vegetarburgere til nye høyder?

– En god saus. Dette kan være en hjemmelaget chilimajones, eller du kan kjøpe en ferdig Hellmans majones som du smaker til og lager til din egen favoritt-dressing. Bruk stekte poteter eller en frodig salat som tilbehør ved siden av. Ikke vær redd for å bruke mye smak på tilbehøret. Liv Laga vegetarburgere er glad i mye smak.

Grill frukt og grønt

Nykvist har også gode tips dersom du ønsker å servere grillede grønnsaker og frukter sammen med vegetarburgerne.

– Stort sett alt av grønnsaker blir bedre etter en tur på grillen. Både brokkoli, asparges, fennikel, squash og aspargesbønner passer perfekt på grillen. Brokkoli, asparges og aspargesbønner koker jeg i lettsaltet vann til de begynner å bli myke. Jeg avkjøler grønnsakene raskt i kaldt vann før jeg tørker dem godt. Så pensler jeg grønnsakene med rapsolje før jeg griller dem raskt på direkte varme. Dette gjør at jeg både kan forberede grønnsakene før gjestene kommer, samtidig som jeg har bedre kontroll på når de er ferdige. Noen få minutter på grillen er nok. Når det gjelder frukt, så passer all fast frukt på grillen. Ananas er min store favoritt, men også banan og mango smaker fantastisk på grillen. Grillet ananas smaker fantastisk som dessert.

Hvilken type grill bør du velge?

Ønsker du å kjøpe deg en ny grill før sesongen starter for alvor? Nykvist har råd i forhold til hva som bør avgjøre om du skal velge kull-, gass- eller elektrisk grill.

– Det viktigste å tenke på når du kjøper ny grill er at den blir varm nok. Jeg liker å bruke en grill du får opp mot 300 grader. Da kan du bruke den til både direkte- og indirekte varme. Den vil også fungere perfekt som f. eks. pizzaovn. Når det gjelder antall brennere, størrelse og ekstrautstyr, så må du føle litt på hva du faktisk trenger. Husk: Det er ikke størrelsen det kommer an på. Det er bedre å ha en liten grill du er trygg på, og som du kommer til å bruke, enn å ha et stort beist av en grill du ikke vet hvordan funker, sier han.

– Hvilken grilltype liker du best å bruke når du griller?

– Jeg bruker ofte gassgrill i en travel hverdag, og kullgrill når jeg har bedre tid og skal kose meg i helgene.

Generelle grilltips fra Nykvist:

  • Hvilke redskaper bør man ha for å lykkes best med grillingen?
    Når man skal grille trenger man en stekespade, et steketermometer, tålmodighet og godt humør. Stekespade for å snu det du griller uten av du ødelegger produktet. Steketermometer bruker du for at det du griller skal få like god kvalitet hver gang. Jeg bruker steketermometeret til å få perfekt grillet kjøtt og fisk, men også for å sjekke at vegetarburgeren er skikkelig varm inni.
  • Bør man pensle grillen før man begynner å grille?
    Jeg pleier alltid å pensle råvarene jeg skal grille istedenfor grillen. Da bruker jeg ikke mer olje enn nødvendig, samtidig som oljen ikke blir liggende å få alt for høy temperatur på grillen før jeg faktisk skal grille.
  • Hvordan vet man at grillen er varm nok?
    De aller aller fleste griller har termometer i lokket som forteller hvor mange grader grillen holder. Når grillen er på 180-200 grader er den klar til å grilles på.
  • Hva er dine beste tips til rengjøring av grillen?
    Enten du har gass- eller kullgrill, så er den enkleste måten å rengjøre grillen på å få opp varmen så høyt du klarer og la den stå med lokket igjen i ca 15 minutter. Ta av lokket og skrubb risten med en stålbørste. Grillen er ren på 1-2-3.

TIPS! Dropp engangsgrill – velg en bærbar parkgrill. Nykvist er tilhenger av å droppe engangsgrillene av flere årsaker:

  1. Først og fremst fordi engangsgrillene ikke gir godt nok grillresultat. Kullet er for nært rista, samtidig som den er vanskelig å fyre opp.Når du først får fyr er du irritert, grillen blir kjempevarm, og kald igjen før du rekker å grille ferdig.
  2. I tillegg forsøpler grillene ekstremt rundt i byens parker. Hvis alle hadde investert i en liten grill de tar med seg hjemmefra, så tar de også ansvar for å ta den med hjem igjen. De små «park-grillene» finnes både som kull- og gassvariant. Jeg har en liten Weber-gassgrill som passer perfekt i parken, og som er flittig brukt!
Liv Laga vegetarburgere på grillen
FOTO: Mats Dreyer