Liv Laga vegetarburger i pita med hummus, salat og tomater

8. mai 2017

Matblogger Christoph Schmitz gir deg en rask og god grilloppskrift.

Matentusiast Christoph Schmitz står bak matbloggen innifristelse.no, og på oppdrag fra oss i HOFF har han nå testet Liv Laga vegetarburgere på grillen.

– Når et kjøtthue skal gå løs på noe så uvant og nytt som veggisburgere er det lett å tenke litt alternativt. Det første jeg kom på var: I pitabrød med hummus og salat, sier Christoph og legger til:

Liv Laga vegetarburgere på grillen
Liv Laga vegetarburgere på grillen
Liv Laga vegetarburgere på grillen

– Tradisjonelle hamburgere er egentlig ikke voldsomt godt egnet til å legge på grillen. Proteinene i kjøttet har best av å stekes på en jernplate for å få den perfekte stekeskorpen. Fettet fra en skikkelig feit burger sørger for «flairups» og sotsmak. Misforstå meg rett, det blir rasende gode burgere fra grillen også. Disse vegetarburgerne fra Hoff har allerede en ganske sprø og fin skorpe, og innhold som gjør dem godt egnet på grillen. Alt du trenger å passe på, er å holde grillen på en ganske jevn og fin temperatur på rundt 200, la rista bli varm, og legge dem på den indirekte sonen. La vegetarburgerne ligge der i 15 minutter før du legger dem over kullet for å få litt ekstra farge til slutt.

Christoph steker også pitabrødene på grillen. Han lar brødene først tine litt på benken, før de sakte varmes under lokk sammen med burgerne på indirekte varme. Til slutt flytter han pitabrødene og burgerne over på den varme sonen slik at de får fin farge.

Nederst på siden beskriver Christoph hvordan han bruker kulegrillen.

Liv Laga vegetarburger i pita med hummus og tomater

4 personer
Tid: 30-40 minutter (inkludert fyring av grill)

Du trenger:

  • 6 pitabrød
  • 6 burgere
  • Isbergsalat
  • 2-3 tomater
  • Pitabrød
  • Hummus (Hummus kan du lage ganske enkelt selv dersom du har en kjøkkenmaskin, men det finnes mange gode ferdigeprodukter å kjøpe. Den deilige pureen går elegant sammen med hvitt brød og vegetarburgere.)
  • Rødløk
  • Reddiker

Fremgangsmåte:
Kutt opp isbergsalaten i strimler. Kutt rødløken, reddikene og tomatene i tynne skiver. Legg de ulike råvarene i hver sin bolle med kaldt vann og sett bollene i kjøleskapet. Da tar du litt av stinget ut av både rødløken og reddiken, og isbergsalaten holder seg sprø. Kutt tomatene i tynne tomatskiver, så unngår du at de sklir så lett rundt i pitabrødet.

Fyr opp grillen med det varme kullet mest mulig inn mot én side av grillen. Sikt deg inn på 200 grader. Stek burgerne og pitabrødene med lokket på over den kalde sonen.

Avslutt med å snu burgerne og pitabrødene raskt på den varme sonen slik at de får litt farge til slutt. Fyll pitabrødene med salat, vegetarburgere, tomatskiver og hummus.

Slik bruker du kulegrillen

Liv Laga vegetarburgere på grillen

Hvis du er litt ukjent med hvordan du skal bruke kulegrillen som en vanlig ovn skal du få en rask innføring. Grillen har en gasspedal i bunnen som bestemmer hvor mye luft den skal slippe inn og hvor varmt kullet kan bli. Del åpningen opp i fire deler: helt åpent, tre kvart, halvt og en kvart åpent. Da er det lettere å vite hvor mye effekt du skal gi kullet. I topplokket har du pipa, den regulerer hvor mye du slipper ut. Den kan du bruke for å bremse hvis du må ha temperaturen raskt opp eller ned. Åpne den 1/4 og juster den kun hvis du må. Tenn opp et rør med kull, og legg alt på den ene siden. Da har du varm og kald sone. Styr temperaturen opp til 200 grader ved å ha gasspedalen halvveis åpen. Så lukker du den til ca. 1/8. Her må du justere litt tålmodig med gasspedalen, helst uten å åpne lokket. Det er enklere enn du skulle tro.

Liv Laga vegetarburgere på grillen
Liv Laga vegetarburgere på grillen